poniedziałek, 19 stycznia 2015

Cake pops czyli ciastka na patyku - przepis :)

Dziś zajmiemy się tymi cudami, które ostatnio biją na głowę popularne cupcakes :)






SKŁADNIKI:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, ewentualnie ciastka maślane)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady do obtoczenia (polecam mlęczną)
  • 1 łyżka oleju
  • dodatki do dekoracji (np. posypki)




Serek mascarpone mieszamy z nutellą lub masłem orzechowym co tworzy krem.
Robimy to samo z kawałkami pokruszonego ciasta i uprzednio powstałym kremem, tworząc dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy, odmierzamy równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i chłodzimy w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki. Kulki wyjmujemy z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Układamy cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów Chłodzimy przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztapiamy ją ponownie. Wyjmujemy cake pops z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie dekorujemy cake pops, nie zwlekając zbytno aby czekolada nie zaschła I posypka się ładnie do niej przykleiła.
Wbijamy patyczki w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.
GOTOWE :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz