Kiedy skontaktowała się z nami nasza klientka Basia z pytaniem czy jesteśmy w stanie zorganizować dla niej słodki stół z minimalną ilością cukru i bez mąki martwiłyśmy się czy to w ogóle możliwe i czy będzie smacznie.
Po sprawdzeniu tego zagadnienia podjęłyśmy wyzwanie :)
Candy bar zawierał między innymi 2 rodzaje babeczek bez mąki i cukru, (marchewkowe i bananowo-wiśniowe) i dziś podzielimy się z Wami przepisem na jedne z nich :)
Babeczki marchewkowe (ok. 20 sztuk):
- 3 marchewki
- 3 jajka od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu :)
- 200 g migdałów
- 200 g płatków owsianych
- 50 ml. oleju rzepakowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 ml. miodu
- 2-3 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Płatki owsiane i migdały mielimy na pył (np. blenderem). Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej miksujemy z miodem, następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy marchew, pył migdałowy i owsiany wymieszany z sodą oraz cynamon. Mieszamy za pomocą łyżki. Całość przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut.
SMACZNEGO!!
Tak wyglądały nasze babeczki u Basi i Michała :)
Jesteś zaiteresowana/ny candy barem na swoim przyjęciu? Napisz do nas: info@slodki-stol.pl lub odwiedź naszą stronę i funpage:
www.facebook.pl/slodkistol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz