poniedziałek, 16 lutego 2015

Czekoladowe muffinki :)

Kochani dziś na osłodę zimnych dni czekoladowe cupcake:)










Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 210 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 360 ml płynnej śmietany
  • 50 g niesłodzonego kakao w proszku
  • 100 g groszków czekoladowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, jeśli masz taką możliwość włącz dolną i górną grzałkę. Masło przełóż na patelnię i rozpuść na małym ogniu. Oba gatunki mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier i groszki czekoladowe (niewielką ilość możesz odłożyć by potem ozdobić muffiny). Dobrze wymieszaj. W drugiej misce ubij lekko jajka ze śmietaną. Dodaj ostudzone masło i dobrze wymieszaj. Przelej do miski z sypkimi produktami. Połącz składniki kilkoma kolistymi ruchami łyżką lub szpatułką. Nie ucieraj ciasta, masa powinna pozostać grudkowata. W formie do pieczenia muffinów rozmieść 12 papilotek, wypełnij je przygotowanym ciastem do wysokości 1,5-2 cm od brzegu. Piecz 25 minut lub do chwili, gdy patyczek wsunięty do środka muffina będzie po wyjęciu suchy. Pamiętaj, by nie otwierać piekarnika przed upływem co najmniej 18 minut od początku pieczenia, gdyż ciasto może wówczas opaść. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffiny w formie przez 5 minut, a potem przełóż je na metalową kratkę, by ostygły.

SMACZNEGO! :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz