poniedziałek, 22 czerwca 2015

Przepis na babeczki marchewkowe bez mąki i cukru czyli zdrowy słodki stół :)


Kiedy skontaktowała się z nami nasza klientka Basia z pytaniem czy jesteśmy w stanie zorganizować dla niej słodki stół z minimalną ilością cukru i bez mąki martwiłyśmy się czy to w ogóle możliwe i czy będzie smacznie.
Po sprawdzeniu tego zagadnienia podjęłyśmy wyzwanie :)
Candy bar zawierał między innymi 2 rodzaje babeczek bez mąki i cukru, (marchewkowe i bananowo-wiśniowe) i dziś podzielimy się z Wami przepisem na jedne z nich :)


Babeczki marchewkowe (ok. 20 sztuk):


- 3 marchewki 

- 3 jajka od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu :)
- 200 g migdałów 
- 200 g płatków owsianych
- 50 ml. oleju rzepakowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


- 70 ml. miodu

- 2-3 łyżeczki cynamonu


PRZYGOTOWANIE:


Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Płatki owsiane i migdały mielimy na pył (np. blenderem).  Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej miksujemy z miodem, następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy marchew, pył migdałowy i owsiany wymieszany z sodą oraz cynamon. Mieszamy za pomocą łyżki.  Całość przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut.

SMACZNEGO!!




Tak wyglądały nasze babeczki u Basi i Michała :)




Jesteś zaiteresowana/ny candy barem na swoim przyjęciu? Napisz do nas: info@slodki-stol.pl lub odwiedź naszą stronę i funpage:

www.facebook.pl/slodkistol


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz