Kochani dziś przedstawię Wam dość prosty przepis na przepyszne babeczki marchewkowe.
SKŁADNIKI (12 sztuk)
ciasto:
- 2 jajka
- 135 g mąki
- 120 ml oleju
- 120 g cukru
- 250 g marchwi
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- świeżo starta skórka z 1 pomarańczy
krem:
- 125 g serka homogenizowanego
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 375 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
dekoracja:
- biała masa cukrowa
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- zielony barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 170/180 stopni. Marchew zetrzyj na drobnej tarce. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko do miski. W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem i oliwą. Przelej do miski z mąką i sodą. Dodaj startą marchew. Połącz składniki kilkoma kulistymi ruchami łyżką lub szpatułką. W formie do pieczenia muffinów rozmieść 12 papilotek, wypełnij je przygotowanym ciastem do wysokości 1,5-2 cm od brzegu. Piecz 20 minut lub do chwili, gdy patyczek wsunięty do środka babeczki będzie po wyjęciu suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczki w formie przez 5 minut, a potem przełóż je na metalową kratkę by ostygły. Przygotuj krem i dekoracje: masło miksuj z cukrem pudrem na wolnych obrotach. Dodaj najpierw mleko, a po chwili mocno schłodzony serek homogenizowany. Zwiększ szybkość obrotów i miksuj, aż powstanie pulchna i kremowa masa. Wyłóż ją na wierzch babeczek. Ozdób każdą z nich marchewką wykonaną z pomarańczowej i zielonej masy cukrowej (niewielka ilość wody pomaga w sklejaniu poszczególnych elementów, ozdoby muszą schnąć 24 godziny zanim zostaną wykorzystane). Zrób to szybko zanim krem zastygnie.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz