Dziś zajmiemy się tymi cudami, które ostatnio biją na głowę popularne cupcakes :)
SKŁADNIKI:
- 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, ewentualnie ciastka maślane)
- 120 g serka mascarpone
- 80 g nutelli lub masła orzechowego
- 200 g czekolady do obtoczenia (polecam mlęczną)
- 1 łyżka oleju
- dodatki do dekoracji (np. posypki)
Serek mascarpone mieszamy z nutellą lub masłem
orzechowym co tworzy krem.
Robimy to samo z kawałkami pokruszonego ciasta i uprzednio powstałym kremem, tworząc dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy przez 15 minut
w zamrażarce.
Wyjmujemy, odmierzamy równe kawałki ciasta przy pomocy
np. łyżki do lodów, formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i chłodzimy w zamrażarce przez
kolejne 15 minut.
Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej.
Przygotowujemy patyczki. Kulki wyjmujemy z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i
natychmiast wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Układamy
cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów Chłodzimy przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztapiamy
ją ponownie. Wyjmujemy cake pops z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej
czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie dekorujemy cake pops,
nie zwlekając zbytno aby czekolada nie zaschła I posypka się ładnie do niej
przykleiła.
Wbijamy patyczki w styropian, kartonik lub poukładać
'do góry nogami' na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w
temperaturze pokojowej.
GOTOWE :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz